Aastrup Bageri, Svendborgvej 336

Mads Christen Jørgensen var født i Amerika i 1905. Blev gift med Karen Andersen i 1930.  Samme år købte han en parcel af smedemester Aksel Ludvig Jensen for 1050 kr. og byggede et nyt topmoderne bageri på stedet.

Det har sikkert været en hård start med et nyt bageri i en lille landsby hvor folk bagede selv. Det har heller ikke gjort det nemmere at der var krise i 1930erne. Efter 3 år sælger han ejendommen med bageri til købmand Marius Larsen, Ulbølle i 1933 for 17.000 kr.

Han sælger straks videre til bager Hans Christensen Ødegaard fra Nr. Søby for 20.000 kr. 

Han kørte selv brødtur med bil til efter krigsudbruddet, da han måtte leje statshusmand Martin Jensen, Østergyden 5 til at køre den med hest og vogn, medens bageren selv var med og ordne salget. Det kunne i de kolde krigsvintre med temperaturer helt ned til minus 25-29 grader ofte være et hårdt liv. Først tidligt op om morgenen og arbejde i et varmt bageri og senere ud og fryse på brødvognen i alt slags vejr.

Han har bageriet i 15 år til 1948 hvor han sælger til Torkild Friis-Jensen og købte en triotageforretning i Langeskov.

Efter et årstid sælger Torkild Friis Jensen i 1949 til Svend Andersen for 80.000 kr. Han kom fra Egebjerg Mølle, hvor hans far var møller. Edith stammede fra Langå.  De drev bageriet med stor flid i 31 år. Foruden arbejdet i bageriet kunne han også nå at køre ud med brød, medens Edith passede butikken, hjemmet og 5 børn: Ole, Helge, Åse, Lars, Ingvar.

 De drev bageriet til 1980 hvor de lukkede og gik på pension, men blev boende. Svend havde fået melallergi og havde svært ved at trække vejret.  Han døde i 1991. Edith blev boende der indtil 2000 hvor hun flyttede til Møllehøj. Edith fortalte i 2017 om arbejdet som bager:

 En bagers arbejdsdag startede kl. 4 morgen. Pinsedag allerede kl.23 aftenen før. En pinse skulle der bages 3000 rundstykker, desuden kringler på bestilling.

Hver søndag morgen blev der bragt rundstykker ud. Sanatoriet skulle have deres kl. 7. Så Edith stod også tidligt op søndag morgen.

Brødturen startede over middag og kunne vare til kl. 20.  Så fik han lidt at spise og gik i seng.

Når Svend var på brødtur skulle Edith tage brødene ud af ovnen. Hun husker det som hårdt arbejde. Et rugbrød vejede 2 kg. Sanatoriet fik dog brød til 4 kg. Hun skulle bære et bræt med 11 eller 12 brød. Rugbrød blev bagt hver anden dag.

Mandag blev der holdt fri.

Børnene måtte hjælpe. Erna Ellegaard var først ansat som ung pige i huset. Senere blev hun alt-mulig-dame. Købmandens Birgit hjalp også en del.

De bagte mørkt og lyst rugbrød, franskbrød, lige efter krigen også sigtebrød, boller, rundstykker, diverse kager som snegle, hindbærsnitter, kærnemælkshorn, kringle.

Huset blev i 2007 solgt til den Selvejende institution Herureck. Det er et bofællesskab for psykiske handikappede.

Foto: Sylvest Jensen Luftfoto
Aastrup Folkemindesamling