Aastrup Folkemindesamling

Kidholm

Kidholm ligger lidt syd for Nab, ud for Nabgyden 49. En lang smal ø på 6610 kvadratmeter. Den har ligesom alle ejendomme været ejet af Holstenshus, men har hørt sammen med Nabgyden 49. Anders Rasmussen overtog ejendommen i 1913 og havde får gående på øen. Anders blev kaldt Anders Svelmø fordi han var født på Svelmø og var en af de tre drenge der overlevede da deres seks søskende i 1882 døde af difteritis.

I 1933 lejede han øen ud til sin brodersøn Jørgen Rasmussen (Jørgen Maler) Han byggede et hus og gravede en brønd. De boede fast derover og havde arbejde i Faaborg. De sejlede frem og tilbage i kajak og når vejret var dårligt måtte de overnatte i Faaborg. Ellers foregik transporten med robåd.

Edith og Jørgen fik en søn i 1941. Jesper er den eneste der er født derover og Jørgen var jordemoder. Samme år købte de hus i Aastrup ved siden af kirken.

Svigersøn Charles Andersen overtog ejendommen i 1948 og forsatte driften. I 1985 kom der nogle landmålere og målte øen op. Det var staten der var ved at ville tage øen. Charles måtte kæmpe for at kunne beholde øen.

Øen ejes i dag af efterkommer efter Anders Svelmø.

Aastruparkiv.dk 2018                                                            Aastrup Folkemindesamling