Aastrup Folkemindesamling

Omrejsende handlende i Aastrup

Der kørte mange handlende rundt fra ejendom til ejendom med hest og vogn og solgte deres varer, mange af dem var deres egne produkter.

Der var bagere, både her fra Aastrup og fra Diernæs, Østrehed i Faaborg og Vester Aaby der kørte rundt hver uge og solgte deres brød.

Fiskehandlere der købte fisk både i Faaborg og Fjellebroen og kørte rundt og solgte fisk.

Bryggerier der solgte stakit øl: Der var Sydfyns Bryggeri, Bagers Hvidtøl og Horne Bryggeri.

Købmænd fra Faaborg: Johs. Pedersen, Østerbrogade, Laurits Nielsen, Torvet og H. Bager, Østergade.

Slagter Haugaard kørte rundt og solgte kød (1925-42). Det samme gjorde slagter Skov, V. Aaby. Han stoppede ved bygrænsen ti Faaborg. Han måtte ikke køre ind i byen, så kunderne måtte komme ud til ham.

Fedevarehandler Hans Hansen, Bogentved med småkød og pølser fra slagteriet samt margarine og kaffe.

Hjemmeslagtere kørte rundt på bestilling og slagtede for folk: Andreas Jørgensen, Kildegårdsvej 4 (1910-45), Anders Peter Andersen, Sanatorievej 8 (1910-30), Rasmus J. Hansen, Østergyden 17 (1910-40), Hermann Schwartz, Eskemosegyden 61 (1934-73).

Der kørte skemænd rundt og solgte træskeer de havde lavet i løbet af vinteren.

Det samme med børstenbinder der solgte deres børster, og handlende der kørte rundt og solgte ståltråd varer.

En pottemager fra Ollerup kørte rundt med en enspænder fjedervogn og solgte lerkrukker.

Der var uldhandler der kom rundt med deres produkter og solgte. De fleste kom fra Jylland, men der er også nævnt Skov fra Faaborg og Den lille pæne mand fra Odense.

Der var sælgere der kørte rundt med hør, samt sælgere der kørte rundt og solgte barberblade, sæbe, sikkerhedsnåle, snørebånd med mere.

Der kom en humlesælger fra Humlemagasinet i Harndrup på en motorcykel med sidevogn.

Så må vi ikke glemme skærslipperne der kom rundt med cykel eller trækvogn og slev folks knive og som betaling fik mad eller lommepenge som de kunne købe lidt for.

Der har sikkert været flere omrejsende handlende der har kørt rundt. Det har ikke været sjovt at skulle rundt og sælge, men det var nødvendigt for at få en indtægt. Det var ikke alle der har taget pænt imod dem. Der er en historie om en fiskehandler der kom til en gård hvor porten var lukket. Han lukkede den op og kørte ind på gårdspladsen. Gårdmanden kom ud og sagde: du glemte at lukke porten. Han gik ned og lukkede den og kom tilbage hvor gårdmanden sagde: for øvrigt skal vi ikke have fisk i dag. Så måtte han gå ned og lukke op igen og køre ud.

Kilde: Chr. Dan Nielsen med flere. Skrevet i aastruparkiv.dk 2019